Kā izveidot godalgotu darba vietu? Sāc ar izpēti!

Kā izveidot godalgotu darba vietu? Sāc ar izpēti!

Iedomājies biroju, kas nav vienkārši efektīva darba vieta, bet arī vieta, kas veicina kopējo labsajūtu un līdzsvaru dzīvē. To var panākt, izmantojot smadzeņu veselības šķīvja modeli, kas sastāv no septiņām būtiskām komponentēm. Viena no šīm svarīgajām sastāvdaļām ir rotaļīgums, kas ietekmē mūsu garīgo un emocionālo labklājību.

Birojs ir vieta, kur daudzi cilvēki pavada lielāko daļu sava laika, kļūstot par "otrajām mājām". Tāpēc ir svarīgi, lai darba vietas izkārtojumam un dizainam tiktu pievērsta tikpat liela uzmanība kā mūsu mājokļiem. Pēdējos gados ideja, ka birojs ir ne tikai darbs, bet arī būtiska dzīves sastāvdaļa, ir kļuvusi arvien izplatītāka.

Helēna Lidstrēma, darba vietas stratēģe uzņēmumā Castellum, praktizē šīs atziņas ieviešanu. Iepriekšējā pieredze kā Zviedrijas mārketinga direktorei globālā IT uzņēmumā viņai atklāja, kā tehnoloģijas ir krasi pārveidojušas mūsu dzīvi pēdējo desmitgažu laikā, kamēr biroju vide nav attīstījusies līdzvērtīgi.

"Mūsu biroji joprojām izskatījās kā laikā, kad telefoni tika stiprināti pie sienas ar vadiem," viņa stāsta, apzinoties nepieciešamību pēc pārmaiņām.

Mūsdienās uzņēmumi bieži vien koncentrējas uz elastīgumu, labklājību, radošumu un inovācijām, definējot savu biroja vidi. Tomēr, kad Helēna nolēma pārveidot savas darba vietas biroju, situācija bija atšķirīga. Lielajā daudznacionālajā IT uzņēmumā biroja funkcionalitāte nebija pārskatīta jau ilgu laiku, un tas bija manāms ikdienas darbā. Lai gan birojs aizņēma plašu telpu, daudziem darbiniekiem tas šķita šaurs un neefektīvs.

"Patiesībā problēma nebija platībā," atzīst Helēna. "Mums bija 600 darbinieku un tikpat daudz galdu, bet vienlaicīgi tikai aptuveni trešdaļa no tiem bija aizņemta. Mēs vienkārši nebijām pielāgojuši darba vietas atbilstoši mūsu reālajām vajadzībām."

Vīrietis strādā noliktavā

Daudzveidība ir atslēga

Kad Helēna Lidstrēma nāca klajā ar ideju pārveidot birojus, ar mērķi uzlabot darbinieku labklājību un produktivitāti, sākotnēji viņas priekšlikumi tika uzņemti ar skepsi un bažām. Tomēr, lai sasniegtu labākos rezultātus, Helēna savā darbā balstījās uz zinātniskajiem datiem un pētījumiem.

"Šī projekta ietvaros es pamatojos uz smadzeņu veselības šķīvja modeli, kas atspoguļo teoriju, ka prātam ir nepieciešami septiņi galvenie elementi, lai justos labi: miegs, fiziskā aktivitāte, koncentrēšanās laiks, pārdomu laiks, socializēšanās, rotaļīgums un atkopšanās laiks. Papildus tam tika veikta rūpīga vajadzību izpēte, lai izprastu mūsu darbinieku vēlmes un vajadzības," skaidro Helēna.

Smadzeņu veselības šķīvja modelis, kas nosaukts pēc klasiskā uztura šķīvja modeļa parauga, ir divu amerikāņu pētnieku – Deivida Roka un Daniela Zīgela – izstrāde. Viņu pieeja balstās uz pieņēmumu, ka laba smadzeņu veselība un dzīves līdzsvars prasa septiņas ikdienas sastāvdaļas un aktivitātes. Šeit galvenais elements ir daudzveidība – gluži tāpat kā mēs nevēlamies katru dienu ēst vienu un to pašu ēdienu.

Vīrietis izmanto soļošanas celiņu pie biroja galda

Darba pozas maiņa dienas laikā ir vienkāršs un efektīvs veids, kā iegūt enerģiju un rūpēties par savu ķermeni. Mainot pozu, tu vari ne tikai atgūt spēkus, bet arī mazināt vienveidību, kas rodas, ilgstoši sēžot vienā un tajā pašā pozīcijā.

Kolēģi piedalās tiešsaistes sapulcē

Sapulču telpas kļūst dzīvākas un iedvesmojošākas, ja tajās ir vieta radošumam. Saskaņojot dažādus sēdvietu veidus, var radīt dzīvāku atmosfēru, kas veicina sadarbību un ideju apmaiņu.

Piemēram, miegs ir ļoti būtisks, taču, lai nodrošinātu smadzeņu labsajūtu, ir svarīgi arī spēt netraucēti koncentrēties un dot sev iespēju "spēlēties" vai gūt jaunu pieredzi ar atvērtību. 

Turklāt, katra cilvēka individuālās vajadzības atšķiras un laika gaitā mainās, tādēļ ir svarīgi pielāgot ikdienas aktivitātes, lai tās atbilstu šīm mainīgajām vajadzībām. Tāpēc Daniels Zīgels uzsver, ka ikvienam būtu jāsniedz iespēja katru dienu iesaistīties vismaz nedaudz katrā no šīm būtiskajām aktivitātēm.

Biroja vidē tas izpaužas kā daudzveidīgs darba zonu iekārtojums, ko var pielāgot dažādiem uzdevumiem. Radošās tikšanās efektīvāk noris, ja dalībnieki var sanākt kopā nepiespiesti un ērti, kamēr koncentrētam darbam ir nepieciešamas klusākas un noslēgtākas telpas.

Sieviete strādā birojā ar akustisko paneļu sienu

Vienkāršs veids, kā radīt patīkamāku akustisko vidi, īpaši atvērtā biroja gadījumā, ir izmantot akustiskos paneļus. Tas arī dod iespēju papildināt biroju krāsam un formām.

Kolēģi komunicē kopējā biroja telpā

Ar kopstrādes zonām darba vietā kolēģi var izmantot vienu un to pašu telpu gan kafijas pauzēm un darbam, gan arī atpūtai un sanāksmēm. Tādā veidā biroja zona netiek pielāgota tikai vienai darbībai. Turklāt, ar dažādu augstumu sēdvietu grupām interjers kļūst dinamisks un aicinošs.

"Veidojot dažādas zonas, ir svarīgi uzdrīkstēties izmantot dažādus materiālus apdarēs un tekstilos, lai katrai zonai piešķirtu skaidru mērķi un vienotu kopējo iespaidu," saka Filips Gētesons, projektu vadītājs uzņēmumā AJ Produkter.

Viņš uzsver, ka elastību var panākt ne tikai ar atvērtā biroja zonām: "Daudziem lielu dienas laiku aizņem tikšanās, kurās parasti sanāksmēs piedalās 2-4 cilvēki, un šādām tikšanām piemērotas ir mazākas telpas. Svarīgas ir arī mazākas sarunu telpas telefonzvaniem vai videozvaniem, kuras var izmantot bez rezervācijas, lai palielinātu elastību."

Viņš uzskata, ka ir svarīgi, lai katrs varētu izvēlēties savu darba vietu un pozīciju atbilstoši veicamajam uzdevumam. "Dažkārt pat akustiskais dīvāns ar klēpjdatora galdu var būt labākā darba vieta," viņš saka.

Sieviete srādā stāvus pie biroja galda ar akustiskām grīdas starpsienām

Dažāda izmēra darba vietas sniedz darbiniekiem iespēju pielāgot savu vidi individuālajām vajadzībām un uzdevumiem. Piedāvājot darba zonu dažādību, birojs veicina elastību un darbinieku labsajūtu – neatkarīgi no tā, vai birojā strādā katru dienu vai ierodas reizi nedēļā.

Sieviete strādā skaņu absorbējošā krēslā

Vienkāršākiem uzdevumiem un privātām sarunām alternatīva darba vieta var būt skaņu slāpējošs dīvāns. Tas rada ap lietotāju mazāku un privātāku telpu, esot lielākā telpā tuvu saviem kolēģiem.

Jaunais birojs kļuva par starptautisku sarunu tematu

Birojs, kura projektēšanā iesaistījās Helēna Lidstrēma, sniedza darbiniekiem iespēju katru dienu izvēlēties starp dažādu veidu zonām un tikšanās vietām, kas atbilda viņu vajadzībām. Tajā tika iekļauts, piemēram, parks, kur var  strādāt atvērtā vidē ar apstādījumiem un kustību, klusumam piemērota bibliotēka un sporta bārs ar mūzikas straumēšanas iespējām. Šis inovatīvais birojs drīz kļuva par starptautisku sarunu tematu.

Helēna Lidstrēma un viņas kolēģi ātri guva atzinību par veiksmīgajām pārmaiņām darba vietā: "Pēkšņi saņēmām tādas balvas kā "Zviedrijas labākā darba vieta" un "Zviedrijas stilīgākais birojs", un klienti no visas pasaules vēlējās uzzināt vairāk," atzina Helēna.

Lai noskaidrotu, vai jaunais birojs patiešām uzlaboja darbinieku labsajūtu un produktivitāti, uzņēmums mērīja gan darbinieku pieredzi, gan veiktspēju. Rezultāti bija pārsteidzoši pozitīvi: "Ne vienmēr redzam būtiskus uzlabojumus darba vietā, bet šoreiz tas bija panākums!"

Smadzeņu šķīvja modelis kļuva par Helēnas Lidstrēmas centrālo elementu visos turpmākajos projektos, kuros viņa piedalījās: "Balstoties uz pētījumu, mēs radām ilgtspējīgu darba vietu, kurā gan ķermenis, gan prāts jūtas vislabāk."

Septiņas šķīvja modeļa daļas

  1. Miegs
    Kad mēs guļam, smadzenes atjaunojas, un tas, ko esam iemācījušies un piedzīvojuši dienas laikā, nostiprinās
  2. Fiziskā aktivitāte
    Fiziskās aktivitātes stiprina smadzeņu veselību vairākos veidos – un arī pozitīvi ietekmē miegu
  3. Koncentrēšanās laiks
    Kad mēs no visas sirds koncentrējamies uz uzdevumu – bez pārtraukuma un mērķtiecīgi – mūsu smadzenes iegūst iespēju izveidot dziļas sasaistes
  4. Pārdomu laiks
    Klusas pārdomas un koncentrēšanās uz maņu iespaidiem, jūtām un domām var palīdzēt uzlabot sadarbību starp dažādām smadzeņu daļām
  5. Kopība
    Attiecības ar citiem ir svarīgas katram cilvēkam. Arī smadzeņu veselībai un fiziskajai un garīgajai labklājībai
  6. Rotaļīgums
    Spontāna, radoša un jauna pieredze var palīdzēt radīt jaunus savienojumus smadzenēs
  7. Atkopšanās
    Atpūta bez kairinājumiem ļauj smadzenēm atslābt un domām klīst, kas ļauj mums “uzlādēties”

Uzzināt par 5 fiziskās veselības faktoriem

Saņem palīdzību no mūsu interjera iekārtojuma ekspertiem

Mēs esam šeit, lai palīdzētu tev izveidot interjera dizaina risinājumu, kas ir pielāgots tavam uzņēmumam. Sazinies ar mums, ja tev ir jautājumi par auduma izvēli, vēlies smelties iedvesmu vai uzzināt, kuri produkti vislabāk atbilst tavām telpām.
Organizācijas veids
Apraksti savu pieprasījumuPielikums

Noklikšķinot "Sūtīt", es apstiprinu, ka esmu izlasījis privātuma politiku.

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Pieraksties mūsu jaunumu vēstulei šeit!
Lūdzu uzgaidi...

Nospiežot pogu "Nosūtīt", es apstiprinu, ka piekrītu privātuma politikai